Nagra timmar senare...

Som sagt, nu har lugnet lagt sig igen. Efter 3 samtal till min mentala coatch Safstrom, 2 sushirolls och en cola, samt fonstershopping sa ar jag pa ratt sida om humorsvangningarna. Det blev faktiskt en fin solig rolig dag inne i city, var aven duktig som motstod allt vad shopping heter. Men fan det ar svart nar Supre har arhundradets snyggaste partyklader till overkomliga priser...Men jag har inte plats, har redan minst 15 kilo for mycket packing. Men sa blir det nar man ar en samlare och shoppoholic, fore detta iallafall. Maste fundera ut ett satt att fa hem lite grejor sedan, skickade hem lite med posten idag. Anyway, om en liten stund ska jag ringa en taxi och pula ivag mig sjalv och hundraelva vaskor till Southern Cross Station. Sedan blir det till att underhalla sig sjalv med enkla medel i 15 timmar. Jag vet att det ar mest synd om min nacke och lilla asset. Vojne vojne. Men imorgon ar det Moomin och Moomin som soker jobb i Bondi beach, letar djavulshorn och blir lite tipsy pa goone, sedan blir det one wild night in Sydney :)

Ja, vi kallar varandra for Moomin och pratar finlandssvenska da och da, bara for att skapa lite gemytlig kansla, eftersom vi bada har pabra fran Suomi. Och sa citerar vi Sunes sommar, saklart. Det ar ett maste for att bevara det svenska kulturarvet utomlands...

Hejsanhoppsan, vi ses!

Livin' the dream...

Har sitter jag pa andra sidan jorden och ni tror att varje dag ar ett aventyr. Ni sager att ni ar avundsjuka, men vet ni vad? Jag ar avundsjuk pa er ocksa!

Det gar upp och ner i Ulles lilla varld, och idag gar det ner...Sitter i en food court och hetsater sushi for att lugna ner alla tankar och kanslor - stress over att hitta ett jobb, en acklig olustig kansla av att aldrig kunna kalla nagonting for "hem". 6 manader av kringflackande, tvangssocialiserande och sunkiga hostel. Ibland blir det bara for mycket. Utanfor har himlen oppnat sig, regnet vraker ner och askan mullrar nagonstans langt borta. Pa radion sjunger de "I still havn't found what I'm looking for" Och det ar sa det kanns. Nar drom blir vardag sa ar magin borta. Jag ar rastlos samtidigt som orkeslos, jag alskar att vara har lika mycket som jag hatar det. Jag letar efter nagonting men vet inte vad - och da ar det svart att hitta. Jag antar att det inte spelar nagon roll var nagonstans i varlden man ar, det finns fortfarande dagar som man vill sova bort, allra helst i sin egen sang...For att bli pa lite battre humor sa ska jag visualisera en "perfekt" dag hemma i Sverige;

Jag vaknar tidigt pa morgonen, kollar pa klockan och vet att jag inte behover ga upp forran om nagra timmar. Myser ner mig i mitt kriminellt fluffiga duntacke och somnar om. Nar det sedan ar dags att ga upp sa hoppar jag i mina mysbyxor och gar ner till koket for att kaka frukost. Den bestar av lingongrova med x antal skivor greveost, vanligt hederligt bryggkaffe (Gevalia) och en skvatt av Gefleortens lattmjolk. Samtidigt skummar jag igenom Gefle Dagblad och loser sudoku. Fyller i resten av korsordet som farsan lost. Tar pa mig mina for stora foppatofflor och gar ut till brevladan. Hoppas pa mycket reklam, det gillar jag. Darefter blir det en promenad langs alven, kanske i goda vanners sallskap eller med lite go musik i oronen. Efter mycket tjat sa far jag ta pappas bil ut till Valbo. Dar glider jag runt i flera timmar, shoppar och avslutar med IKEA. Pa hemvagen stannar jag pa Prix och och koper losgodis. Ater kvallsmat med pappa, kycklingfileer saklart. Sedan blir det bastu hos Linda, Malin ar givetvis ocksa dar. Efterat sa kollar vi pa massa filmer och ater Lindas varldsberomda chokladkaka och Malins underbara blabarspaj. Vi snackar skit hela natten och nar jag antligen ar hemma igen sa avslutas dagen med ett varmt bad.

Nu kanns det faktiskt mycket battre. Jag tittar ut genom fonstret, solen skiner igen. Stormen ar over, det ar lugnt nu.

Phillip Island - 1 day tour

Forst vill jag borja med att meddela att tryckfelsnisse varit och taffsat i min blogg. Min faster har en snajsig Seat Ibiza, ingen Fiat. Dessutom ar den bla. Sadarja.

Dagsturen igar var valdigt lyckad, ska lagga upp bilder sedan nar min overforingssladd behagar dyka upp igen eller nar jag masar mig ivag till nagon affar och koper en ny.
 
Blev upphamtad vid hostelet runt 12-tiden igar, sedan tog det ett par timmar innan vi antligen kom ivag. Med pa turen var Janne och Eva, ett lite aldre par fran Nynashamn , det var da varst vad jag bumpar in i svenskar overallt nufortiden. Vi tog  fikapaus efter ett tags korande, blev kaffe och glass med solen i ogonen. Underbart vader! Forsta riktiga stoppet var pa en vingard, vinprovning stod pa schemat. Ja vad kan man saga? Jag ar ju trots allt fodd pa Lidingo. Sa jag ikladde mig min finaste vinsmutterimin och svingade runt lite glas och sniffade sofistikerat pa innehallet. Helvete, sager jag bara! Det lukade ju inte vin precis - paminde mer om dott kott och hedenhoslandet i Furuviksparken. Sa mycket for denna overklasshobby. Men vinet i sig var ganska gott, atminstone det forsta som var ett vitt vin...och det ar allt jag kommer ihag, har ingen koll pa om det var torrt, halvtorrt, port eller chardonnay. Efter ett evinnerligt vinpimplande sa blev det genast mycket roligare, det tyckte vi allihopa. Efter detta bar det av mot en "wild life park" (las vi har en drogad koala som ni kan fotas med for endast 15 dollar och en krokodil med 2 cm:s svangrum i sin lilla bur) Kanske var det darfor de ville ha oss lite salongsberusade innan ankomst. Val dar sag vi iallafall koalor, kangurus, wallabies, krokodiler, wombats, tasmanska djavular och galna emus. Kangurusarna skuttade fritt och man fick mata dem. Sag ett par helvita albino kangurus, det var lite haftigt. Emusarna var en aning laskiga, galna ogon och allmant spastic. Paminde om en bar supervisor i Broome - Paul som var pa speed och annat knark hela tiden och for fram som ett ryckigt jehuu med galen uppsyn. Anyway, darefter bjods det pa sen lunch/tidig middag i from av varldens godaste pizza. Slutligen akte vi over till Phillip Island, paradiset! Sa himla vacker natur, jag ar helt sald pa det stallet. Underbara vyer, storslaget! Gar inte att beskriva, maste upplevas. I skymningen samlades 1000-tals turister nere pa stranden och nar solen gatt ner sa borjar forestallningen. Massa sma sma pingviner kommer upp ur havet, traskar over stranden och upp till deras sma "hus" pa on. Det var sakert runt 400-500 stycken, minst. De brukade kallas for Fairy penguins (pingvinalvor) men nu kallas de for smapingviner istallet. De ar ca 30 cm hoga och jattefina. Fick en forklaring till varfor de ar morka pa ovansidan och vita pa lilla magen. Det ar for att hot uppifran inte kan urskilja dem i det morka vattnet, hajar som ser dem underifran kan inte urskilja dem fran den ljusa vattenytan. Fiffigt va? Det var en marklig och jattefin upplevelse att se de sma liven bara ett par meter ifran sig. Ett av naturens under, helt klart.

Var tillbaka pa Oslo Hotel runt 23.30 igar, sa det var en fullspackad dag. Just nu softar jag lite bara, ska aka in till stan och leta halloween-outfit. Ska nog vara en liten devil, kanns som att det matchar min personlighet. Ikvall bar det av till Safstrom och Sydney, skoj skoj skoj!

Ta hand om er darhemma, tanker pa er!

puss o kram /Ulrika


1:a halvlek avklarad

Idag ar det ett helt halvar sedan jag brummade ivag till Arlanda i min fasters lilla fiat. Gaaah vad jag saknar att kora bil!
Det kanns konstigt nar jag tanker pa att jag har lika lang tid kvar har som den som redan har gatt. Jag saknar ju er darhemma, tveksamt om jag klarar 6 manader till utan ert sallskap. Men samtidigt sa ger denna resa sa mycket - manniskor, upplevelser, inspiration, erfarenhet and so on. Idag ska jag aka pa en tur ut till Phillip Island och kika pa pingviner i solnedgang. Massa sma pingusar kommer upp ur havet varje kvall, sa det ska bli skoj. Innan dess ska vi pa vinprovning, kaka lunch och besoka en wild life park. Dar far man mata kangurusar och halla i sma gulliga ulliga djur. Har for mig att det fanns krokodiler dar ocksa, ar pa tiden att jag ser en sadan pa riktigt. Kommer nog bli en kanondag!

Imorgon kvall ar det dags for ett kart aterseende - Greyhound bus! 15 timmar till Sydney, men man borjar ju vanja sig vid ackligt langa strackor i detta land. Och biljetten kostade bara 60 dollar, vilket ar ungefar 300 spann. Som hittat! Safstrom anlande till Sydney imorse. Det ar da som fan att hon alltid ska hinna fram forst, haha! Men det gor inget, for da raknar jag kallt med barhjalp for mitt bagage. Det ska bli sa skont att ses igen, for arligt talat, vi har sa mycket skoj tillsammans! Behovs liksom inga avancerade grejor, vi kan fula runt pa stan en hel dag och bara ha skitkul. Speciellt efter kinesmongoincidenten sa behover jag en kar van att svanga mina lurviga med! De saljer 4 liter bag in box vin for 50 spann har, sa det lutar at en liten dimmig afton pa fredag :)

Naval, nu ska jag svepa en kopp kaffe har och gora mig iordning for dagens utflykt. Kanns bra att antligen gora lite turistgrejor ocksa, ibland sa far man lyxa till det med sadant. Penguins, here I come!

Ta hand om er!

kramar


Nar Ulrika overgav kinapinnarna med tillhorande karljavel

Hallaja, som vi sager nere i Kalmarregionen...Ar tillbaka i Melbourne efter en omtumlande tid med min "arbetsgivare". Forra onsdagen drog vi till en festival i Geelong, 4 dagar pagick den. Traffade en tjej fran Sandviken dar, hor o hapna - forsta norrlanningen jag traffat down under. I Tisdags akte vi vidare till Mount Gambier, Sodra australien. Showen dar borjade i fredags och slutade idag. Men jag fick nog i fredags, sa upp mig rakt framfor ogonen pa nagra kunder - och arligt talat, det kandes forbannat bra.

Varfor kasta bort dromjobbet undrar du? Saken ar att det var mer ett mardromsjobb faktiskt. Arligt talat, karljaveln var sa javla otrevlig, sjalvgod, arrogant och allmant acklig mot andra manniskor. Dock inte mot mig, dar var det minsann at andra hallet. Vet liksom inte vad jag ska skriva for att forklara hur det var. Men tank dig sjalv att umgas 24 timmar om dygnet med en manniska du ogillar. Dela rum, handla, ata, jobba, leva tillsammans. Jag fick aldrig vara ifred, han skulle snoka i allting, sa saker som inte gick ihop, var allmant konstig, upprepade allting minst 5 ganger pa skitdalig engelska, hade bordsskick som en 3-aring(det var ett helvetiskt sorplande, smaskande, slaffsande, rapande varenda javla maltid), sjalvgod besserwisser och dessutom korkad. Finns det nagot jag inte kan med sa ar det ointelligenta manniskor. Sen nar han borjade med "Jag vill att du ska stanna for alltid-snacket"  och tjatade om att jag skulle sitta modell, sa borjade jag kanna mig valdigt irriterad, for att inte tala om hans bullshit om att jag skulle mogna mycket mer for att jag spenderade tid med honom - HA! vilket javla skamt. Tror egentligen inte att han behovde en assistent, han ville nog mer ha sallskap. Och bilderna pa hans dator, som han kallar "konst" - Det ar ungefar detsamma som vi kallar for porr hemma i Sverige. Det tog ett par dagar att inse att detta jobb inte riktigt var vad jag hade tankt mig och jag hade tankt bita ihop iallafall ett tag till. Men i fredags fick jag nog. Vi var som sagt pa en show och jobbade. Han ritade portratt och karikatyrer, jag tog betalt och laminerade. Det var valdigt lugnt i fredags, inget folk alls. Da brukar han saga at mig att bara ta det lugnt och slappa. Sa det gjorde jag. Traffade en stortharlig tjej fran Goteborg, hon har bott i Adelaide i 14 ar. Hon jobbade i standet mittemot oss, sa jag var dar ratt mycket och vi hade skitkul - har inte skrattat sa mycket pa lange faktiskt. Sedan nar jag gick tillbaka till konstnarsmongot sa var han skittjurig och sa:

"Yeah, you can pay to this girl, she actually works for ME and NOT for the woman over there. This is a big problem, you know."

Jag vet att idioten bara var avundsjuk for att jag hade kul och skrattade, for det har jag aldrig gjort i hans sallskap. Det var droppen, sa jag svarade med:

"Well, guess what? I could quit right now"

Sedan slangde jag vaskan med pengar framfor fotterna pa honom och vande pa klacken. Jag borjar sakta men sakert lara mig att inte ta skit, det kanns bra.

Sedan blev det ett litet drama nar jag skulle ta mina vaskor ur motelrummet, han korde hela "du kan inte bara lamna mig- grejen" men det hjalpte inte. Chekade in i ett eget rum, personalen dar var jatteschysst och lat mig bo dar valdigt mycket billigare an det egentligen skulle ha varit. Vet att Herr Sjuk i Huvudet har statt utanfor min dorr, for det ar bara han som roker egenrullade cigg och det var massa sadana fimpar utanfor imorse...

I fredags kvall gick jag ut, traffade ett gang jattetrevliga locals, hur goa som helst. Hade en skitkul kvall! En av dem visade mig runt i stan idag och skjutsade mig till busshallplatsen. Sedan drog jag som sagt tillbaka till Mellis.

Ska hanga har nagra dagar, mota upp Jon och Trevor som jag traffade i Bali, samt slutfora min tatuering. Efter det sa drar jag till Sydney, jag och Safstrom ska ses dar. Har haft lite separationsangest, sa det ska bli guld att fula runt med henne igen :)

Jahaja, vad kan vi dra for lardom av detta da? Ptjaa, jag vet inte riktigt  - Lita aldrig pa en flintskallig karl med hastsvans, kanske? Men jag ar glad att jag tog chansen. Annars hade jag suttit har och fantiserat ihop hur himla kul det hade kunnat vara. Och sa har jag traffat manga inspirerande, roliga, oppna och supersnalla manniskor under den har tiden. Dessutom sa har jag nat snajsigt att skriva i mitt CV. Sa det var ingen "hokka resa" anda. (det ar finlandsk slang eller nat, sa slit inte haret av er om ni inte forstar...)

Anyway, nu kanner jag mig som en kalv pa gronbete - jag har fatt min frihet tillbaka! Jag kan gora PRECIS VAD JAG VILL!  Det ar en harlig kansla :)

Hoppas allt ar lika bra med er som det ar med mig - saknar er, mycket och ofta!

Puss kram karlek / Ulrika


Artist's assistant - That's me!

Nu sitter jag har med ett stort flin over hela ansiktet. Har precis kammat hem dromjobbet. Har letat jobb i flera veckor och hoppats pa vilket sketet barjobb som helst, dock utan framgang. Borjat fundera pa om jag ar lite lagom vardelos. I forrgar hittade jag en annons pa internet om en konstnar som sokte en assistent. Jag skickade ivag ett kort mail och mitt cv, och tro det eller ej - han ringde igar pa kvallen och var intresserad av att ge mig jobbet!
 
Vi traffades idag pa ett cafe och ja - nu kan jag titulera mig som Artist's assistant :) Jobbet gar ut pa att ta betalt av kunder, boka tider, arrangera boende, fixa tidsplaner, hjalpa till med allt praktiskt, bemota manniskor o.s.v Vi ska resa runt hela Australien och jobba pa festivaler, utstallningar och i shoppingcenter. Min uppgif ar som sagt att prata med folk, underhalla ungar som ska bli avbildade. Jag ska helt enkelt var en liten allt i allo, typ sekreterare. Tror detta kommer passa mig kanon, jag ar trots allt ganska organize!

Denna konstnar ar 50/50 japan och kines och tydligen ratt kand. Han har rest runt i hela varlden och av hans bilder att doma sa beharskar han allt fran oljemalningar till blyertsteckningar - han kan anvanda alla tekniker och avbilda vad som helst. Jag ar makta imponerad! Det basta ar att han ska lara mig att bli en konstnar ocksa, helt gratis.

Under varat 3 timmar langa samtal idag sa sa han att vi ar business partners, han ar INTE min boss. Vi jobbar tillsammans helt enkelt. Kanns bra. Vi diskuterade aven jul/nyars-ledighet. Han ska troligtvis till Hong Kong da, jag far hanga pa helt kostnadsfritt om jag vill! GALET.

Och nej, han ar ingen sliskig gammal gubbe - bara en konstnar rakt igenom. Det var over 300 sokande till denna tjanst, sa jag kanner mig javligt smickrad just nu. For en gangs skull var det en fordel att ha pluggat bild och form pa Vasaskolan i Gavle. I tjansten ingar ocksa att sitta modell, men han sa att det behovs inte. Om han behover nagon senare sa far jag hjalpa till att arrangera detta. Skont att veta att jag inte behover sitta krokimodell, haha!

Nu till fordelarna med detta jobb:

Gratis transport/boende/mat - far se hela detta land utan att betala en spann ur egen ficka. Roadtrip, woohoo!

100 dollar cash in hand varje dag - det ar nastan 600 kr/dag skattefritt.

5% av all forsaljning, jag gillar det har med provison.

Gratis konstlektioner - hans forhoppningar att jag ocksa kan mala portratt inom 2-3 manader.

laptop (han har 2, jag far den ena) - Tillgang till internet dygnet runt.

Gratis akband pa alla nojesfalt, sweet!

En chans att antligen visa vad jag gar for - no more housekeeping!

Om vi trivs med varandra och jag vill stanna langre i Australien sa kan han fixa sponsorship. Det innebar att jag kan stanna hur lange jag vill i detta land. En unik chans som inte manga utan en maffig utbildning  kan fa.

Chansen att resa/turnera med honom over hela varlden.

For ovrigt sa kanns han som en mentor, fullproppad med visdom och klurigheter. Har nog mycket att lara av honom om allt mojligt faktiskt.


Jag kanner att detta ar borjan pa nagonting stort, mina vanner.


Jag salde min sjal till djavulen

Haha, rubriken blev ratt rolig - men nej, jag har inte salt en scarf eller dylikt till Satan.

Just nu ar klockan 7 pa morgonen har, egentligen 6, men p.g.a daylight saving (typ sommar/vintertid) sa ar kl nu en timme mer an vad den borde vara. Tidsskillnaden fran hemma ar nu alltsa +9h.

Anyway, igar natt borjade jag jobba pa en nattklubb, Melbournes storsta rave klubb. Herrejavlar vad jag inte kande att jag passade in. Jag stegade in dar en stund innan 23-tiden och fick den stora aran att borja i garderoben. Hellre det an att flanga runt i baren och stressa upp sig som i Broome (under att jag inte fick en hjartattack pa slutet dar) Ratt sa latt jobb att ta hand om folks jackor och grejor, men anda mycket att tanka pa och man kan stalla till det rejalt om man inte tanker pa vad man gor. Efter ett tag fick jag gora lite pass outs - man stamplar alla som vill ga ut och ger de en liten papperslapp som gor att de kan komma in igen sen...

Ja, det later val inte sa farligt, tanker ni. Men arligt talat, det stallet ar som syndarnas naste. Kanns som en gigantisk kallare med tegel och rott sken (precis som jag forestaller mig helvetet), trancemusik pumpas ut i for manga decibell, asiater som spastiskt ror sig i takt till detta, sa hoga att de inte vet vad som  verkligt eller pahittat av forvirrade sinnen. Lukten av knark ligger tat och manniskor med galna ogon och svetten pumpandes ur ansiktet irrar omkring samtidigt som hundratusen laserstralar skar genom morkret. De dansar och dansar, det ar som att nagonting tagit over deras kroppar (associerar till horgaslaten och hur manniskorna dansar ihjal sig...) Springer runt nagra halvnakna inhyrda sma exotiska brudar som frojd for ogat for alla drugdealers och allskons sunksocitet. Overallt smusslas det med sma pillerpasar och jag tittar storogt pa en varld jag aldrig sett forut. Detta stalle ar exklusivt, hit gar alla som kan stro pengar omkring sig. 95% ar asiater, hur gar detta ihop? Sa javla bra tjanar man inte pa att rulla sushi. Jag antar att det ar lyxluder, knarklangare och liknande. Och dar sitter jag som en liten snovit i pippilotter och forsokte vara serviceminded mot folk som antagligen hallucinerar sa grovt att de troligtvis ser mig som en ananas eller vad fan som helst. Hur hamnade jag har? Ingen aning. Men missanpassad ar jag. Trance ar det varsta jag vet, tror uppriktigt att man far hjarnskador efter mer an 4 timmars lyssnande. Jag ar helt emot droger (och asiater, haha) sa det ar val ingen perfekt combo.

Menmen, detta jobb ar enbart lordagar sa jag har tackat ja till att fortsatta dar anda. De 2 killarna som ar "chefer" for det hela ar iallafall valdigt trevliga och det ar bra betalt for liten arbetsinsats. Och just det ja, slutade kl 5 imorse - sparvagnarna ut till St Kilda borjar ga 07.30, och ar man Backpacker sa tar man inte taxi i forsta taget. Darfor sitter jag har pa ett cafe och plitar lite. Den "goda" nyheten ar att mina fortsatta arbetstider kommer vara lordagar 23.00 till 10.00. Det ar ju alldeles utmarkt - da gar ju sparvagnarna igen.

RSS 2.0