Ulrikas relativt ocensurerade arskronika 2008

Gott nytt ar, folket. Har ar det redan 2009, ett nytt ar har tagit sin borjan. Kom nyss hem fran ett nyarsfirande med 20 000 andra manniskor som samlats for att kika pa fyrverkerierna vid Darling harbour, Sydney, NSW, Australia. Ska gora en liten sammanstallning av det gangna aret, far se hur mycket som lagrats i mitt light-senila huvud...


Januari: En marklig manad, helt klart avgorande for hur resten av mitt ar skulle te sig. Tog slut med G, sambolivets fina dagar var over(Glada dar drar korta stran) och jag tappade livsgladjen helt. Nadde botten och tankte att "jaha, that's it - jag har haft min stora karlek, nu far jag noja mig med nagon som jag star ut med, om ens det..." Allmant forvirrad, men fattade iallafall beslutet om att aka till Australien samma natt som mitt lilla hjarta foll i 10 000 hjalplosa bitar.

Februari: Jobbade mina sista dagar for Telenor, BR-leksaker och Cherry Casino i Kalmar. Packade ner mitt liv i bruna kartonger, sa hejda till en stad som jag borjat kalla for "hemma" och den 17:e februari blev smalanningen norrlanning igen och flyttlasset bar av till flickrummet i Alvkarleby. Val dar sa forsokte jag sova bort dagarna, bodde mer eller mindre i mitt duntacke. Resten av tiden vandrade jag runt som ett komatroll och visste inte riktigt hur jag skulle hantera hela grejen. Att ta tva steg tillbaka istallet for ett framat, var inte riktigt vad jag hade vantat mig... Langa promenader och trostshopping ar vad jag minns av den tiden. Akte till London en svang och halsade pa underbara Malin ocksa. Det var kallt kallt kallt, men trevligt dar - allt ifran kattungar till cupcakes till varldens basta van, lyste upp tillvaron under nagra dagar.

Mars: Borjade rycka upp mig lite, droppade offerkoftan och tog mig i den fiktiva kragen. Ovningskorde, kuggade, ovningskorde und so weiter. Borjade gymma igen, denna gangen i byn med tjejerna. Hog disciplin och motivation. Tog igen forlorad tid med vanner, bokade en enkelbiljett till Australien, krogratta varje helg - Gavles uteliv bjod dock inte pa nagra storre overraskningar...

April: Antligen var vagvarket pa min sida - jag fick mitt efterlangtade korkort, woohoo! Vikarierade pa friskolan - blev helt plotsligt froken i hemkunskap och NO for hogstadieelever, om inte annat sa for en dag. Saker och ting borjade ga battre och battre i takt med att solen kikade fram och varen anlande. Vann en liten ordtavling i Expressen, fick fina ord av nagon sorts hojdare dar och Linda Skugge gav fint omdome - helt klart en liten egotripp. Den 29:e bar det av till Arlanda och 23 timmar senare satte jag mina fotter pa flygplatsen i Perth. Da antligen kunde jag slappna av. Bla himmel och palmer var det forsta som motte mig - jag kande mig helt lugn inuti, detta kandes sa ratt...

Maj: Mjukstartade i Perth - bodde nagra dagar hos Safstrom och hennes house mates, flyttade sedan till ett hostel. Fixade allt papperskraffs som behovs for att kunna jobba i oz och spenderade resten av tiden pa stranden i Scarborough. Integrerade med aussies, pa gott och ont. Efter 3 veckor sa hoppade vi pa en greyhound bus och gjorde Western australia - stannade i Kalbarri, Denham/Monkey Mia, Carnarvon, Coral Bay och slutligen Broome.

Juni: Sokte jobb i Broome och pa sjalvaste svenska nationaldagen sa hoppade jag i staduniformen och borjade min karriar som staderska pa ett motel/hostel. Bodde pa samma hostel (Roey's) och larde kanna sa manga fantastiska harliga manniskor. Blev mer an smafortjust i en musiker, som senare kom att hacka lite mer sma hal i mitt halvt om halvt hoptejpade hjarta. Fan, att man gick pa det igen liksom...Men det galler att kika pa de fina dagarna istallet, och sadana fanns det gott om i Broome. Borjade jobba som bartender for 3 olika barer som ocksa tillhorde Roey's - en bra erfarenhet. Pa midsommar styrde jag och Sarra upp en middag med svensk mat for alla nyfunna vanner som vi lart kanna inom hostelets vaggar.

Juli: Kvar i Broome, jobbade 23 dagar i strack och borjade bli lite smasliten. 20-arsdagen celebrerades med ett sky-dive over Cable beach och en liten tatuering pa ena ankeln. Bevittnade ett mer an magiskt strandbrollop som jag alltid kommer minnas. Socialiserade, solade, traffade pojkar som inte var mycket att hanga i julgranen och spelade basket. Borjade kanna att det var dags att dra vidare, bokade buss till Darwin och flyg till Indonesien.

August: Blev mycket bio denna manad - bade med och utan sallskap. Spenderade tid pa varldens vackraste strand och gick pa nagon sorts yoghurt-diet. Hangde mycket pa biblioteket, laste allt fran fakta om Bali, till skatekonst till Paulo Coelho, Raknade mest ner dagarna till avfard, Gick pa reservbatteri arbetsmassigt fram till 25:e, da var det dags att saga hejda till "Roey familjen" och fortsatta min resa helt sjalv. Spenderade lite drygt en vecka i Darwin - kollade staden och motte upp en tjej fran Nya zeeland som jag lart kanna ett par manader tidigare. Gjorde inte mycket, sniffade mig ater fram till ett bibliotek dar jag laste konstlexikon eller missbrukade gratis internet.

September: En fantastisk manad! Akte till Bali den 3:e - hamnade av en slump pa samma flyg som Natta, en svenska som jag larde kanna i Broome, vi jobbade tillsammans dar. Vi delade ett twin room i Kuta en vecka - shoppade, akte pa en underbar 2-dagarstur, festade och umgicks. Hon akte tillbaka till Aussie sedan och jag hade 2 veckor kvar i Indonesien. Stannade pa samma hotel och larde kanna finfina manniskor som jag hade manga givande, harliga, allvarliga och larviga konversationer med. Aterigen var det en kille med i bilden, som senare skulle visa sig vara av samma skrot och korn som alla andra. Att man aldrig lar sig...Men man lar sig lite om sig sjalv hela tiden iallafall, tror faktiskt att bitarna borjade falla pa plats under min tid i Bali. Kanns som att den vistelsen har paverkat mig mer an alla manader i Australien faktiskt. I slutet av september flog jag till Melbourne och motte upp Lina igen. Vi jobbade pa AFL Grand Final och sedan skiljdes vi at. Jag fick jobb i garderoben pa en raveklubb som var mer an skrammande - jobbade enbart lordagar mellan 11 pa kvallen till 10 pa morgonen efter. Hangde med Hannah, en svensk tjej som bodde pa samma hostel i St Kilda, blev mycket utekvallar. Gick pa dejt med en irlandare, mer som ett tidsfordriv an ett genuint intresse dock.

Oktober: Borjade jobba for en galen konstnar som tog mig pa en roadtrip ner till sma platser i sodra australien. Traffade en jattegullig manniska i Mount Gambier, vi haller fortfarande kontakten och kanske kommer vi ses igen. Efter 10 dagar sa jag upp mig fran "jobbet" och under lite smadramatiska forhallanden sa drog jag till Melbourne igen. Akte pa en utflykt till Phillip Island, kikade pa sma pingviner och blev kar i on - underbar natur. Men i sjalva MelB blaste det kallt och jag trivdes inte riktigt. Akte slutligen till Sydney och forenades med min vapendragare froken Safstrom.

November: Motivation noll. Var pa vippen att boka en biljett hem till Sverige. Allmant under isen och less pa hela aussie-kulturen. Vi flyttade in i ett house share i South Coogee, dar vi bada var halvparanoida eftersom hyresvarden var farfar fossil/avdankad mjukporrsfotograf och mamma Hitler. Fick jobb for Lush Cosmetics - packade tvalar och badbomber for glatta livet i deras fabrik i Canterbury.

December: Fortsatt framgang och gladje i tvalfabriken. Flyttade in till centrala Sydney, fancy lagenhet och jatteharlig house mate. Motte upp irlandaren fran MelB, hittade pa sma upptag med Lina, blev gym-junkie och sa vidare. Julen firades pa svenskt vis den 24:e och som akta backpackers dagen efter. Hangde pa bondi beach med massa folk, drack ol och socialiserade. Aterforenades med Crystal the canadian som vi larde kanna i Broome. I mellandagarna har det hunnits med 2 dejter, dock ingen som duger at froken Forsten... Crystal bor hos oss just nu och vi har firat nyar med henne idag. Vi koade i 5(?!) timmar for att fa komma in pa ett parkomrade med utsikt over Harbour Bridge och operahuset. Vi kom in vid 17-tiden, sedan var det bara att vanta ytterligare 7 timmar pa den omtalade fyrverkerishowen. Det var vart all vantan, och gissa vem jag sprang pa bland 20 000 pers? Natta igen! Ett kart aterseende. Fyrverkerierna var maktiga och dar stod jag med 1000 tankar i huvudet - haftigt att vara med om detta, tank vad mycket pengar de skjuter upp, vaxthuseffekten och vettskramda hundar. Det ar svart att veta pa vilken sida om den moraliska linjen man ska sta ibland. Men ja, det var fruktansvart vackert vissa stunder :)

Nu sitter jag har och ar lite nostalgisk, blickar tillbaka, kikar framat och faktiskt sa passar jag pa att leva i nuet ocksa. Tank sa det kan ga, tank sa mycket som kan handa pa ett ar, tank sa mycket som forandras och tank sa mycket som man aldrig kan andra pa!

/Ulrika

Min Jul i bilder!

Pavag ner till bubbelpoolen for det arliga julebadet...

3 sma nissar pa bondi beach :)

Jag och Daniel som vi bor med.

Bondi beach with friends

Jesus is the reason for the season!

24:e december...24:e december...Det ar nagonting bekant over det datumet...

Det ar markligt att inte celebrera denna hogtid pa Sandvagen 35, som alla andra ar. Istallet sitter jag har i en for liten tomteluva och forsoker framkalla nagon sorts julkansla. Den enda kanslan som ar likadan som hemma, ar kanslan av att var alldeles for matt - frossat loss i for mycket julmat och snask. Pa Safstroms och Forstens julbord fanns det skinka, kottbullar, lax, rostbiff, rodbetssallad, potatis, agg, knackebrod och sa vidare. Inte sa tokigt va?! Dessutom haller vi pa och bakar morotskaka, och snart ska vi ge oss in i knack-svangen :)

"Jesus is the reason for the season" - klatschigt budskap. Och for att verkligen visa att vi stodjer det, sa har vi iar skippat julklapparna och bestamt oss for att lagga pengarna pa ol istallet. Ne, skamt och sido - men i detta land sa handlar det uppenbarligen mer om att bli pa lyset an om att vara tillsammans med vanner och familj. Hur vet man att det ar dan fore dan i Australien? Jo, alla springer runt alldeles svettiga med storpack ol balancerandes pa axeln. .

Anyway, jag saknar er hemma sa galet mycket en dag som denna. Julen ska firas i Alvkarleby, sa ar det bara. Familj och vanner, julotta, sno och en kansla av gladje. Har ar det forovrigt gratt och smakallt idag, regnade lite nyss - sa kanske har vi iallafall samma vader?!

Min julafton har hittills spenderats pa foljande vis; 2,5 h pa gymmet, 1 h i mataffaren, X-antal timmar i koket och sedan SM i hetsatning. Tomteluvan har varit pa, nastan hela tiden och det har poppats loss till julsanger av alla mojliga slag. Ska nog hoppa ner i bubbelpoolen sedan, och basta lite saklart. Det arliga julbadet kommer alltsa att aga rum aven detta ar. Just ja, vi har faktiskt you tube:at Arne Weisse och kikat pa Karl Bertil Jonssons julafton - allt for att overtyga oss sjalva om att det faktiskt ar julafton idag.

Nu aterstar bara for mig att sanda en elektronisk julhalsning till alla mina nara och kara darhemma:

FRAN MIG TILL ER ALLA - EN RIKTIGT GOD JUL!

Sydneys julbord nr1!

puss kram karlek /Ulrika

En gammal karrings helgmemoarer:

Aterigen en stillsam lordagssnatt. Sitter i min nyinkopta kriminellt fluffiga morgonrock och bara myser. Safstrom snarkar i soffan och allt ar frid och frojd. Orkade inte ge oss ut i mingeldjungeln denna lordag heller. Var ute igar och lurvade ett tag, dock orattvist bakis imorse nar vi skulle till jobbet. Ja, vi har blivit sa pass hurtiga sa att vi frivilligt jobbar pa lordagar ocksa...

Forra sondagen var det riktigt IKEA-vader (regn och rusk) sa vi akte dit och kakade kottbullar med varan house mate. Sedan laddade vi upp med glogg, pepparkakor , knackebrod och godis - blev riktig svennefrossa :) Forresten, sa hittade vi fazers finska surskorpor i en liten asiataffar for ett tag sen, mums!

Naval, nu sitter man har och det har precis varit lucia, en dag som gatt obemarkt forbi pa denna sida av klotet. Tiden gar jattefort och jag hanger inte riktigt med i julesvangarna...Ar trott som ett djur just nu, darfor blir detta mest svammel.

What else? Jo just ja, vet inte om jag berattat om en irlandare som jag traffade i Melbourne. Vi gick pa bio och lite sadant iallafall, hade det trevligt ihop...Men sedan drog ju jag pa mongo-tour med kinespuckot och det och sa. Anyway, fick ett sms fran honom i tisdags - han var pavag till Sydney och ville traffas. Sa vi mottes upp for en sen tisdags-ol och en promenad till Harbour bridge och Operahuset by night. Vackert varre! Skoj att ses igen, aven om vi mest fjantade omkring och snackade strunt. Han ar ju inte man of my life, men atminstone det vettigaste red head jag har traffat.

Jooda...Det flyter pa harborta och gym-junkien inom mig ar ater vackt - det gar faktiskt over forvantan och tamme fan - det borjar synas resultat nar man staller sig pa vagen ocksa.

Imorgon har det ryktats om solsken, da blir det antligen beachen igen. Pa kvallens schema star det bio med Safstrom och DK, varan house mate. Lina och jag fick gratisbiljetter fran jobbet till forhandsvisningen av Slumdog millionaire - har ingen aning om vad den handlar om. Men sa lange det ar gratis sa ar det ingen fara pa taket om den skulle vara kass :P

Nae uss, nu orkar jag inte halla mig vaken langre. Ska gosa ner mig i rena paslakan fran IKEA och sova som en klubbad sal i minst 8 timmar...

Ska forsoka ha nat vettigt att skriva om i fortsattningen, men nu vet ni att jag lever iallafall...

puss kram karlek /Ulrika

En helg med guldkant

Hejhejhej fran en fancy lagenhet i centrala Sydney!

Sitter har och bara njuter av tillvaron. Har precis atit en jattegod middag och smuttar lite forsynt pa en skvatt rosevin (leftovers fran igar...) Vi kanske ska knata ner runt hornet senare och kolla nagon lokal pub for en valfortjant drink, far se om vi orkar styla om fran mjukisbyxor till nagot snajsigt. Har gymmat ett par timmar nu pa kvallen, sedan satt vi i bubbelpoolen och snackade strunt samt mjukade upp vara gamla sletna muskelfasten. Och faktiskt sa har vi jobbat idag ocksa. Var bara jag och Sarring pa varan avdelning i tvalfabriken, sa det var riktigt skoj faktiskt. Vi fick dessutom en liten sovmorgon, borjade inte forran klockan 10 imorse. Kanns bra att ha tjanat lite extra utan att ens behova se det som en anstrangning.

Igar var vi ute med en av Safstroms bekanta fran Melbourne. Det var helt okej, men lat oss bara saga att vi uppenbarligen kommer fran olika samhallsklasser...Jag klarar inte av hela den har bratz-grejen och att stolpa omkring som nat vap. Usch usch. Tydligen sa finns det iallafall en liten chans att jag och Safstrom kommer att vara pa samma nyarsfest som syrrorna Hilton - men vi far val se hur det blir med den saken. Skulle ju vara en rolig grej kanske, men at the end of the day sa ar man ju en jordnara mysbyxbekladd vulgar manniska med inslag av norrlandsk accent. Sa det kanske inte ar ratt forum...

Varan house mate var lite rund under fossingarna igar, sa nar han skulle ga och lagga sig sa rumlade han in i varat rum och somnade med huvudet mot Sarras fotanda. Sedan vaknade han och gick pa toaletten, kom tillbaka och tog av sig skjortan och somnade igen! hahaha, forklaringen var tydligen att han haft det rummet forut, sa det var av gammal vana - plus att han tydligen var valdigt trott...

Hur som helst sa funkar det jattebra att bo har och vi ar som en liten familj nastan. Har gymmat varje dag sen vi flyttade in, det kanns bra bade i kroppen och sjalen! Malet ar att forbruka 1000kcal varje dag, och det har jag uppnatt ocksa :) Sa ratt vad det ar sa ar hamsterkinderna borta. Simmar lite ocksa, i man av tid. Man hinner inte sa mycket i veckorna, jobbet tar upp en hel del tid och energi. Men det flyter pa bra i Lush-fabriken, vi nar target nastan varje dag faktiskt.

Annars da? Jooda, forra helgen kollade vi nar julgranen i Darling Harbour tandes- julsanger, svampbob, en saxofonspelande man utkladd till gran o.s.v Sa nog var det stamning alltid! Att vi dessutom fatt lite for mycket av det goda gjorde att vi fnissade som fan och vi fick en del fornarmade ogonkast fran barnfamiljerna...Anyway, det kanns konstigt att det ar december och julepahitt overallt, samtidigt som sommaren kommer och man svettas i solen. Skont anda att slippa julstressen hemma, jag kommer fira julen pa en glodhet strand istallet :)

Vilken fantastisk reseblogg detta ar, eller hur?! Naevars, blir mycket random stuff har, kanner jag. Men det far val vara sa just nu - jag har ju ett vardagsliv har och da blir det inte mer spannande an snack om jobb och dylikt. Men i slutet av januari torde jag vara on the road again.

Nu ska jag ta och skaka liv i Saafi som kolat pa soffan likt ett litet mumintroll...Far se om hon kanner for en vanda ner pa stan. Annars sa ska jag satta mig ute pa varan gigantiska balkong och kolla ut over ett nattligt Sydney som faktiskt inte ar sa pjakigt...

Imorgon blir det strandliv om vadret tillater, annars en tur till IKEA och lite andra shoppinginspirerande events kanske. Far se om vi kikar pa en fotoutstallning med 60-tals bilder ocksa eller tar en promenad i botanical gardens. Finns en hel del att sla ihjal tiden med :)

Hoppas ni inte bleknar bort, fryser ihjal eller forfaller av depression hemma, enligt flera kallor sa ar det inte sa muntert i svennebananlandet just nu. Men frukta ej - det skall komma en sommar igen :)

Puss kram karlek /Ulrika

RSS 2.0